Astrologická středa 17. 2. 2010

 

Přítomni:

Iva Andresová, Maruška Čamachová, Jana Faltýnková, Luboš Hrbek, Vladimír Pospíšil, Honza Vrána

 

Téma: Jean-Paul Belmondo

 

Jean-Paul Belmondo, narozen 9. 4. 1933 v 9:00 SEČ v Paříži (48N56, 2E16)

 

Na úvod jsme se seznámili s důležitými událostmi v životě J. P. Belmonda, které začínají jeho problémy ve škole, kde byl jen průměrným žákem, pokračují  pokusem stát se slavným boxerem, jeho první zdravotní indispozicí (tuberkulóza), která mu v tom zabránila, což jej dovedlo k rozhodnutí, stát se hercem.

Díky jeho úporné snaze je po mnoha peripetiích přijat na Konzervatoř v Paříži  jako řádný student a v roce 1956 školu úspěšně končí.

V průběhu studia se seznamuje se svou budoucí ženou, s níž má v roce 1958 první dceru a po svatbě v roce 1959 se mu narodí dcera druhá a v roce 1963 syn.

V počátcích své filmové kariéry točí dva filmy s režisérem Godardem (1958-1959), jedním z hlavních představitelů Nové vlny a od jara 1960 se díky filmu U konce s dechem ocitá na výsluní. Následuje závratná kariéra filmového herce a desítky filmových rolí.

Jeho manželství se rozpadá v roce 1966 jeko následek Belmondova seznámení  s Ursulou Anderssovou s níž žije do roku 1972, kdy navazuje  nový vztah s Laurou Antonelliovou.

I tento vztah mu vydrží 7roků a v roce 1979 se pár rozchází. V roce 1980 následuje krátký vztah s brazilskou modelkou Carlos Sottomayorovou a je to na dlouhých 9 let jeho vztah poslední. V roce 1981 mu umírá otec a v roce 1985 má při natáčení vážný úraz. V roce 1986 začíná po 27 letech znovu hrát divadlo a v roce 1989 se seznamuje

s Nathalií Tardivelovou, která se  29.11.2002 stává jeho ženou. Mezitím mu v roce 1993 tragicky umírá dcera Patrície, koncem listopadu 1999 je postižen infarktem a v roce 2001 mozkovou mrtvicí. V roce 2003 se mu narodí dcera Stella a Belmondo se na 5 roků stahuje do ústraní.

V roce 2008 začíná natáčet svůj zatím poslední film Muž a jeho pes a rozvádí se s Nathalií Tardivelovou.

 

Belmondo je typický představitel rolí v nichž je nebojácným rytířem, který může být i zločincem, ale jeho zločiny mají lidský rozměr a vtip. Mužnost v jeho podání je spíše nasázkou a temperament se snoubí s citlivou duší. Pro ženy byl navíc sexuální ikonou 60. a 70.let, pro muže kaskadérem a akčním hrdinou na hraně zákona.

Základ pro tuto charakteristiku jsme nalezli v 11. domě, kde se nachází stelium Slunce, Uranu a Venuše v Beranu a je podněcováno kvadraturou Pluta ze 2.domu a seskvikvadrátem Marse (ve 4.domě v Panně) na Venuši.

Belmondo byl od studentských let znám svými ztřeštěnými výstředními kousky (Slunce konj. Uran), které dělal pro pobavení svých kamarádů (11.dům). Viz.příklad:

Belmondo se často bavil tím, že hrál na ulici nebo v obchodech blázna. S tváří zkřivenou nervovými tiky a zdeformovanou grimasami a s tělem, jímž zmítali křeče, chodil s chlípným výrazem v obličeji kupovat k prodavačkám u novinových stánků pornografické časopisy. Prodavačky většinou řvaly hrůzou. Pak jeho přítel zastavil nějakou starou paní a poprosil ji, jestli by nemohla pohlídat bratříčka (Belmonda), že si potřebuje něco nakoupit. Jakmile kamarád zmizel, Belmondo začal křičet: Babi čurat ! Babi čurat ! Nešťastnici netrvalo dlouho a její dobrý skutek se proměnil v noční můru. Kolem podivné dvojice se totiž začal srocovat dav, zatímco zbytek Belmondovy party sedící na terase kavárny řičel smíchy..."

V této sovislosti byla zmíněna úloha silného Saturnu ve Vodnáři na MC, který při všech ztřeštěných kouscích, ale např. i při filmových kaskádách dával Belmondovi určitou sebekázeň a odpovědnost (Slunce v sextilu se Saturnem) a schopnost rozlišit, kde jsou meze za které nelze zajít.

Současně byl znám jeho zájem o druhé pohlaví, řečeno slovy jeho spolužačky:“ ....byl největší proutník na konzervatoři. Měl mraky dívek“. To že Belmondo v době studií: „zastavoval studentky na chodbách, tlačil je ke stěně a sahal jim do výstřihu a pod sukně, aby mohl přihlížející kamarády informovat o tom, která ze studentek nemá kalhotky či podprsenku“ bychom mohli spojit s Venuší v Beranu (impulzivita a přelétavost v citech, nutkavá sexualita) v seskvikvadrátu s Marsem ( zájem o pudovou či sexuální stránku vztahového života) a kvadratura s Plutem navíc podrobuje každý vztah zatěžkávacím zkouškám v podobě zkoumání citové intenzity např. s cíleným vyvoláváním žárlivosti partnerek.

Za to, že byl Belmondo schopen několika kompaktních vztahů s poměrně dlouhým trváním, vděčí zejména sextilu Saturnu s Venuší, který do citové oblasti vnesl prvek stability.

Jeho úspěchy u žen jsou jistě spojeny i s Lunou ve Vahách, kde toto postavení dává schopnost naslouchat názorům jiných (především žen) a vcítit se do jejich očekávání. V 5.domě lze tuto schopnost navíc využít velmi kreativním způsobem...(herecký talent).

Celkový pohled na horoskop ukazuje, že živly jsou poměrně vyrovnané a mírně převládá ten ohnivý (kreativní). Tvar horoskopu je houpačka, které ale k tomu aby byla plnohodnotná chybí přesnější opozice. Přesto nakupené planety ve 2. a 4. kvadrantu naznačují rozkolísanost a napětí s otázkou, jak naplnit své sny (11.dům), prosadit se a žít sám za sebe (Beran),  přitom mít rodinné zázemí (4.dům) a dostát všem povinnostem (Panna) (např. k dětem - Luna v 5.domě). Jak si užívat kreativity a radostí života (5.dům) a přitom být součástí evolučních sil společnosti (11.dům) (být  milencem a užívat si (tvořit) nebo milovníkem na divadle jehož umění slouží společnosti).

 

Silné  planety: Saturn ve Vodnáři na MC - touha se společensky prosadit, trpělivost, systematičnost

                       Slunce v Beranu v 11.domě (Uran v 11.domě) - schopnost se prosadit v rámci skupiny                         (za její pomoci) 

Slabé planety:  Venuše v Beranu  - impulzivita a nestálost ve vztazích, sebeláska

                        (narcistní tendence)

                         Merkur v Rybách - subjektivní snivé intuitivní myšlení nepracující s logikou

                       Jupiter v Panně - rozvoj v úzce vymezeném oboru, činnosti, radost z práce, povinnosti

 

 

Poznámky k dalším oblastem:

 

Pokud jde o Belmondovo myšlení a intelekt tak podle hodnocení vyučujícího:“Je nestálý a roztržitý a není nadán intelektuálně. Hodí se pouze pro manuální práci“.

Podle jiného názoru: “ má ale výbornou paměť. Jeho Merkur je v Rybách v 11.domě ve slabé opozici s Lunou v 5. domě (myšlení je rušeno city a emocemi a naopak) a v trigonu s Plutem (hloubka, vůle, intenzita) znamená že vědomosti mohl získávat velice intuitivně (hrot 3.domu je v Raku) odněkud shora (Merkur v Rybách).

Snaha udělat z Belmonda intelektuálního herce (o což se pokusil Godard v letech 1958-59 a v roce 1965) se ale minula účinkem a je dobře ilustrována slovy která vyjadřují rozčarování  příznivců Belmonda (příznivců dobrodruha, akčního hrdiny a sexuální ikony)   po shlédnutí Godardova filmu Bláznivý Petříček :

- Největší paradox a žertík Godarda? Sympatický playboy Belmondo není schopen zapadnout do společnosti, ba co víc, sužuje ho existencialismus. Nechat prostoupit do sexuální ikony Belomonda intelektuála a zarputilého bibliofila, to je vskutku vydařený fór.

- Už jsem viděl ty jeho dva první filmy s Godardem a byly to strašný kraviny. Tohle byl film třetí a opět kravina. Bláznivý Petříček (1965) je "překvapivě" další film o hovně. Když jsem šteloval monitor, tak jsem se tolik nenudil... Hlavní postavy čuměj do blba a citujou nějaký úryvky z knih. Nechápu, jestli je Godard takovej debil, nebo si myslí že je to vtipný... Když to celý přetrpíte, tak se Belmondo nabarví xicht modrou barvou a pak spáchá docela originální sebevraždu. Pochvalu si zaslouží akorát papoušek, kterej se ukáže v několika záběrech. Pro mě je Godard magor co mě okrad o 6 hodin života. Nejradši bych ho trefil cihlou do hlavy".

 

Belmondo a finance: Pluto ve 2.domě kvadrát s Uranem, Sluncem a Venuší: Lehce nabyl, lehce pozbyl ?

Belmondo a rodina: Mars ve 4. domě, Slunce vládce 4.domu - autoritativní tendence ?

Belmondo a vztahy: Jsou 7 leté partnerské cykly způsobeny tím, že je silný Saturn na MC ?

Co způsobilo, že Belmondo od roku 1980 do r. 1989 neměl vážný partnerský vztah ? Byl to Saturn tranzitující  5. - 8. domem radixu ?

Direkce Luny nejsou příliš prokazatelné, snad kvůli nevýraznému vodnímu živlu a postavení Luny.

Při úmrtí otce stál tranzitní Saturn v opozici na radixové Slunce (orbis 4°) – klasická konstelace.

Při nejvážnějším úrazu 14. 10. 1985 bylo mnoho planet v 6.domě a tranzitní Slunce v kvadrátu s Plutem a Uranem (analogické aspekty), Uran byl blízko DSC.

 

 

Rektifikace horoskopu pomocí primárních direkcí:

 

Ukončení studií

24. 8. 1956c  Medium coeli  Vodnář   18 10.  0 -sextil      Kozoroh  25 12.  0 Merkur   Ryby     25 11.  5

 

Svatba a narození dcery

24.10. 1959c  Ascendent     Blíženci 18  1.  0 -trigon      Býk      15 12.  8 Jupiter  Panna    15  4. 27

 

Narození syna

21. 2. 1963   Ascendent     Blíženci 18  1.  0 -sextil      Rak      15  2. 11 Jupiter  Panna    15  4. 27

 

Rozvod

29. 9. 1966c  Medium coeli  Vodnář   18 10.  0 -kvadratura  Kozoroh  16 12.  0 Venuše   Beran    16 11. 19

 

Seznámení se s Natty

14. 5. 1989   Medium coeli  Vodnář   18 10.  0  konjunkce   Beran    16 11. 19 Venuše   Beran    16 11. 19

 

Mozková mrtvice

11. 2. 2001c  Medium coeli  Vodnář   18 10.  0 +kvadratura  Střelec  15 12.  0 Jupiter  Panna    15  4. 27

 

Svatba a narození dcery

2. 5. 2003   Medium coeli  Vodnář   18 10.  0 -trigon      Býk       1 12.  0 Mars     Panna     1  4. 13

 

Rozvod

30. 1. 2008c  Ascendent     Blíženci 18  1.  0  konjunkce   Vodnář   15 12.  0 Saturn   Vodnář   15  9. 25

 

Čas narození je zpřesněn na 9:02 SEČ

 

Tranzity Uranu domy horoskopu a s tím související změny:

1950-54 Uran ve 2. domě – uvědomění si vlastních hodnot (rozhodnutí stát se hercem)

1954-59 Uran ve 3.domě – ukončení studií

1959-65 Uran ve 4.domě – svatba, rodina (opozice na MC – společenský vzestup)

1965-74 Uran v 5.domě –  změny v mileneckých vztazích (1968-děti přiděleny do péče matce)

1974-85 Uran v 6.domě – nejproduktivnější filmové obdob (spousta práce)

1985-90 Uran v 7.domě –  nová partnerka, začíná hrát divadlo, noví přátelé

1990-94 Uran v 8.domě -  smrt přítele, tragická smrt dcery

1994-2000 Uran v 9.domě – změna názoru na život, změna filosofie ?

2000-07 Uran v 10.domě – svatba a narození dcery (opozice na IC-nová rodina)

                                                Belmondo přestává hrát divadlo a točit filmy

 

Dynamické tranzity Uranu na Venuši, Lunu a descendent v souvislosti s partnerskými vztahy:

1953 kvadratura s Venuší – seznámení se s Reneé Constantovou (budoucí manželkou)

1966 kvadratura na DSC – rozvod s Reneé Constantovou 

1972 opozice na Venuši – rozchod s Ursulou Anderssovou, začátek vztahu s Laurou Antonelliovou

1989 kvadratura s Lunou – seznámení s Nathálií Tardivelovou (budoucí druhou manželkou)

2008 kvadratura s DSC – rozvod s Nathálií Tardivelovou

 

 

Direktivní Luna v domech radixu (výběr):

 

1955-57 ve 3.domě – ukončení studií

1957-59 ve 4.domě – svatba, založení rodiny

1959-62 v 5.domě – děti a zvýšená kreativita (první filmové role)

1965-67 v 7.domě – nová partnerka

1969-72 v 10.domě – filmové úspěchy,nejnavštěvovanější film s Belmondem (Velký šéf – cca 5 500 000 diváků)

1986-90 v 5.domě – po 27.letech začíná hrát divadlo

2002-07 ve 12.domě – Belmondo v ústraní (netočí filmy, nehraje divadlo)